MARRËDHËNIET SHQIPËRI - LUKSEMBURG - Ministria për Evropën dhe Punët e Jashtme
Postuar më: 21/06/2022

MARRËDHËNIET SHQIPËRI – LUKSEMBURG

MARRËDHËNIET DYPALËSHE SHQIPËRI LUKSEMBURG

Luksemburgu, zyrtarisht Dukati i Madh i Luksemburgut është një vend pa dalje në det në Evropën Perëndimore. Kufizohet me Belgjikën në perëndim dhe veri, Gjermaninë në lindje dhe Francën në jug. Kryeqyteti i saj, Qyteti i Luksemburgut, është një nga katër kryeqytetet zyrtare të Bashkimit Evropian (së bashku me Brukselin, Frankfurtin dhe Strasburgun) dhe selia e Gjykatës së Drejtësisë së Bashkimit Evropian, autoriteti më i lartë gjyqësor në BE. Kultura, njerëzit dhe gjuhët e saj janë shumë të ndërthurura me fqinjët e saj, duke e bërë atë një përzierje të kulturave franceze dhe gjermane. Luksemburgase konsiderohet gjuha kombëtare e popullit luksemburg. Përveç gjuhës luksemburgase, frëngjishtja dhe gjermanishtja përdoren në çështjet administrative dhe gjyqësore; të treja gjuhët konsiderohen bashkërisht gjuhë administrative të Luksemburgut. Si një demokraci përfaqësuese me një monark kushtetues, dhe drejtohet nga Duka i Madh Henri duke qene i vetmi dukat i madh sovran i mbetur në botë.

Marrëdhëniet aktuale mes Shqipërisë e Luksemburgut vlerësohen shumë të mira. Në kuadër të intensifikimit të dialogut politik me Luksemburgun, shihet me interes shkëmbimi i vizitave të nivelit të lartë, me bindjen se këto vizita do të kontribuojnë në zgjerimin dhe konkretizimin e bashkëpunimit në fusha me interes reciprok.